Wednesday, 25 July 2012

Resepi mudah bulan puasa

Salam ramadhan..

Today i nak share resepi untuk buka puasa yang cepat dan tersangatlah senang.Yelah,kadang-kadang kita nak jugak masak kat rumah,tapi balik dah penat kan?last2 beli kat bazaar ramadhan je.So dengan adanya resepi2 yang mudah dan cepat,it can help us menjimatkan masa,tenaga ,duit dan yang penting makanan tu dari air tangan kita untuk family.

Resepi ni pun bukan untuk bulan puasa je,hari-hari biasa,Hari istimewa ie:birthday or boleh juga buat untuk bekal anak2 sekolah(kellass kau jah!). Sebenarnya i buat for my daughter, sofea.Dia yang beria2 nak tolong i kat dapur almaklumlah anak dara i yang 4 tahun ni memang tengah explore and banyak bertanya,so i guide dia macmmana nak buat.Owh yang penting,resepi ni hanya perlukan less than 30minutes!..senang,cepat,ringkas dan yang penting berkhasiat(ada banana,ada cheese..kan berkhasiat tuh)

So,resepi hari ni ye akak- akak dan adik- adik  sekalian,bernama ...........

POPIA BANANA WITH CHEESE

Anda perlukan:

1.Kulit popia
2.Pisang (belah dua if besar)
3.Cheese (sekeping tu i potong kepada 4 bahagian)
4.Minyak untuk menggoreng
5.Sudah semestinya kuali
6.Jangan lupa gas kena ada.kalau tak camne nak goreng ..ye dak?=p

Peringatan:Yang nak buat bersama anak2 make sure hanya org dewasa yg dibenarkan menggoreng.."safety first"=D

Cara-cara,

Step 1:letakkan pisang(banana) yang disaluti dengan cheese kat atas kulit popia


Step 2: Gulunglah popia tu,ikut suka hati (buat dengan perasaan kasih sayang)..gambar ni i biarje anak i yang gulungkan.

Step 3: Dah siap gulung semua,panaskan minyak and startlah menggoreng.(i tak de gambar goreng.tapi i rasa you ols tau kan macammana nak goreng..hehehe)

LAST STEP : Hidang and I letak choc syrup macam gambar ni




Dan  hidangkanlah dengan bergaya seperti di bawah (boleh lah masuk master chef ..=p).Boleh juga dihidang bersama aiskrim vanilla or  kuah kastard..yummy!!!!



 Senang kan?Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment